SSM

Beneficiile SSM

Pentru orice societate si nu neaparat pentru o unitate protejata, ceea ce contează cel mai mult este „Angajații sănătoşi sunt mai productivi şi obţin produse de calitate superioară”;

Un număr mai mic de accidente şi îmbolnăviri contribuie la reducerea absenteismului. Cu alte cuvinte, la costuri mai mici şi reducerea întreruperilor procesului de producţie;

⁠Un echipament şi un mediu de muncă optimizate în funcţie de nevoile procesului de muncă şi menţinute într-o stare bună, contribuie la o bună productivitate şi calitate, precum şi la reducerea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaților;

Mai puţine accidente şi îmbolnăviri înseamnă mai puţine daune şi mai puţine riscuri în termeni de responsabilitate.

Cercetare, Stimulente

Prin „Stimulente economice”, guvernele şi societățile de asigurare urmăresc stimularea întreprinderilor pentru a investi în securitate şi sănătate în muncă (SSM) făcând-o astfel mai atractivă din punct de vedere financiar. Acestea sunt considerate instrumente puternice care pot motiva şi conduce întreprinderile spre excelenţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, prin întărirea legăturii cu profitabilitatea.

Ce sunt stimulentele economice?

Reglementările legislative, normele, standardele, precum și supravegherea punerii lor în aplicare prin controale la locurile de muncă, nu sunt singurele modalități utilizate pentru a determina întreprinderile să se preocupe de securitatea și sănătatea personalului lor. Deseori, sunt utilizate și inițiative cunoscute sub denumirea de „legi dulci”, precum și alte instrumente în afara celor legislative, cum ar fi stimulentele economice, care sunt în general puse în practică de guverne, administrații publice sau asigurători și pot fi aplicate la nivel național, regional sau sectorial. Prin acestea se acordă avantaje financiare întreprinderilor și organizațiilor care îmbunătățesc calitatea condițiilor de muncă, constând în :

  • subvenţii, concesii şi oferte de finanţare de către stat
  • stimulente fiscale
  • contribuţii de asigurare variabile şi diferenţiate

O afacere mai bună cu un partener unitate protejata

Din punct de vedere statistic, în pofida unor eforturi considerabile pe segmentul sănătății și securității în muncă, numărul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale rămâne ridicat, iar costurile pe care acestea le implică pentru societate, întreprinderi și persoane sunt inacceptabile.

Accidentele de muncă pot avea un impact financiar major, indiferent de mărimea companiei. Unele costuri sunt evidente, dar aproape imposibil de exprimat în termeni financiari (de exemplu: pierderile de producție și, implicit, diminuarea veniturilor, creșterea numărului de concedii medicale etc.). Cu toate acestea, o mare parte a consecințelor accidentelor de muncă, pe plan economic, nu sunt vizibile imediat sau nu pot fi ușor cuantificate.

In general, managerii ar trebui să cunoască nu numai aspectele legate de costurile pe care le implică accidentele de muncă, dar şi pe cele referitoare la beneficiile pe cere le poate aduce un management adecvat securităţii şi sănătăţii în muncă. Studiile au arătat că un management eficient al securităţii şi sănătăţii în muncă este strâns legat de profitabilitate şi excelenţă în afaceri. Există un raport direct între un mediu de lucru bun şi performanţa întreprinderii. Studiile de caz, au arătat că investiţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă contribuie la îmbunătăţirea performanţelor angajatilor.

Responsabilitate (RSI)

Element important de dezvoltare strategică şi sursă de inspiraţie, responsabilitatea socială a întreprinderilor (RSI) a devenit o prioritate importantă şi în creştere pentru întreprinderi, indiferent de dimensiunea şi tipul activităţii. Securitatea şi sănătatea în muncă (SSM) reprezintă o componentă esenţială a RSI şi această situaţie oferă managerilor şi specialiştilor în domeniul SSM o multitudine de posibilităţi şi provocări.